BreadcrumbsBevruchtingstation

Voornemens voor 2018

Darrenlijn DM1411 x DM1509 = 1309 x 1463A (HT)

 

 Jaarverslag 2017 “ Teeltstation De Marne “

De winterperiode 2016/2017 was voor vele imkers in de winter om snel te vergeten, de imkers in de noordelijke veenkoloniën hadden veel last van sterfte, al in oktober bereikte ons al berichten van imkers die volken kwijt waren. Zelfs een vakbekwame imker uit het zuidoosten van Groningen die ruim 70 volken verloor door sterfte of waren verdwenen.
Ook wij zitten in de veenkoloniën en tijdens de winterbehandeling constateerden ook wij dat een aantal kasten leeg of zwak waren.

Eind maart konden we de balans opmaken en hadden ook 10 hoofdvolken en 4 mini+  dood of die verdwenen waren.

Onze Australische lijn heeft het niet overleefd maar gelukkig hadden wij al onze belangrijkste teeltlijnen nog, die van de Atoslijn en Meda.

Veel volken zijn in de laatste week van april naar de koolzaadvelden gebracht op de koolzaad hebben de volken zich prima ontwikkeld tot sterken volken, door dat de boeren op verschillende tijden koolzaad hadden ingezaaid konden de bijenvolken maximaal profiteren van de gele velden wat de bijenvolken ten goede kwam.


Op het koolzaad zijn een aantal verzamelafleggers gemaakt, om weer op de aantal volken te komen.

De darrenvolken waren eind mei sterk genoeg, om ze te verhuizen naar de Marne waar zij het gehele seizoen met succes hebben gepresteerd.
De Teelt:
Doordat de aantal volken met 10 geslonken waren, waren we genoodzaakt om de bestellingen die eind maart binnen kwamen in de wacht te zetten.
Eerst moesten we de toegezegde bestellingen rond en geleverd hebben, daarna hebben we de imkers die in de wacht  stonden benaderd, een aantal bestellingen hebben we toch kunnen leveren.

Wat het telen betreft, de start verliep ietwat minder, mede met de hulp van collega Carlo Leber die ons hulp bood is het teelt seizoen 2017 toch een succes geworden.

Een volgende probleem kwam om de hoek kijken, om de Apidea’s te vullen heb je veel bijen heel veel bijen nodig. Je roomt je andere volken af maar hadden niet voldoende om alle kastjes te vullen.

Waar haal je nou zoveel bijen vandaan, Bart van Egteren uit Groningen kwam ons te hulp, wij mochten bij Bart onze nog leeg zijnde kastjes met bijen vullen.

Dankzij hulp van beide imkers hebben wij alle bestellingen kunnen leveren.

We bedanken dan ook Carlo en Bart voor hun hulp.

Bevruchtingstation:
Er is op grote schaal gebruik gemaakt door imkers van ons bevruchtingstation, en dit liep zelfs door tot begin Augustus, er kwam toen nog een imker met 4 kastjes voor ons geen probleem.

Eind september waren alle volken zeer sterk en ingevoerd, maar wij zijn nog niet weer op de sterkte van september 2016.

Doelstelling:
Wat de teelt betreft zijn wij al 2 jaar bezig om nieuw Ligustica bloed te importeren maar tot op heden is het nog niet gelukt om koninginnen te importeren.
De imker waarmee wij bezig zijn zit al vol met bestelde  koninginnen voor 2018 wij gaan het iets anders aanpakken en hopelijk lukt het nu wel.

Onze aanparing van Ligustica met Meda voldoet zeer goed en ook onze afnemers van koninginnen zijn vol lof over dit materiaal, zeer zachtaardig, goede haaldrift.

Half december 2017 is weer de winterbehandeling uitgevoerd, alle volken waren nog in leven.
Er zijn volken die tijdens de behandeling sterk tot zeer sterk waren een paar volken die matig waren, en nu maar afwachten hoe het er begin April voor staat.

Het aantal bestellingen van koninginnen ligt op dit moment hoger dan voorgaande jaren, mede door het succes van onze aanparing met Meda.

De basis voor onze teelt blijft Ligustica, waarvan wij hopen dat in 2018 een nieuwe lijn kunnen opzetten zodat wij ook in de toekomst verzekerd zijn van goed teeltmateriaal.

En nu hopen wij op een goed bijenjaar en dat wij onze teeltdoelen kunnen halen.

Teeltstation “De Marne “

L.Hamming
B.Talens 

Verslag Teeltstation “DeMarne” 2016

Winter 2015-2016  nee winter kun je het niet noemen een paar nachten met lichte vorst in het beging van januari, deze hebben we aangegrepen de bijenvolken te behandelen met oxaalzuur.
Begin April ontdekten ook wij dat er een aantal volken darrenbroedig waren, waardoor we toch nog een aantal volken zijn verloren.
Het plan voor 2015 was om een nateelt van onze oude Ligustica lijn als darrenlijn op Hornhuizen te gebruiken.
Voor het telen maakten we gebruik van een zusterlijn van de darrenlijn en voor het leveren van Koninginnen zijn we de Atos lijn gaan gebruiken.
Tweede week mei zijn we met het overlarven begonnen, en de week daarop zijn de darrenvolken naar het Lauwersmeer gebied gebracht.
Vanwege het slechte weer, koud en nat, zijn de bevruchtings kastjes 3 weken op het bevruchting station gebleven. Bij controle van de Apidea’s die na 2 weken terug kwamen van Ameland bleek dat de moeren maar net aan de leg waren, we vonden alléén maar eitjes.

Tweede week juni zijn de eerste levering moeren verzonden. In 2015 zijn de meeste moeren in Nederland gebleven, er is geleverd naar Zuid Frankrijk, België en naar klanten in Duitsland.
Eind juni zijn er ook nog een aantal moeren naar Ierland gegaan.

Heel bijzonder was het dat wij een aantal klachten kregen dat de moeren te donker zijn, dit komt door de Atoslijn die wij hebben gebruikt.

Wij hebben dan ook besloten om een nieuwe lijn op te zetten die gebaseerd is op de Medalijn, en wij hopen daarmee de gele kleur weer wat terug te krijgen.
Eind juni zijn wij bij een bevriende teler gaan overlarven van een inteelt Meda lijn, en deze moeren zijn aangepaard op Hornhuizen met onze Ligustica lijn.
De Meda lijn staat ook aan de basis van onze oorspronkelijke Ligustica lijn.                                                      De L0720 was Ligustica x Meda, zeer zachtaardig en grote volken met zeer goede honing opbrengsten en daarbij ook nog zwermtraag.
Al met al was 2015 een goed teelt jaar, wij hebben weinig of geen problemen met de teelt gehad en wij konden aan de vraag naar koninginnen voldoen tot zelfs begin september.

Voor 2016 ligt het in de bedoeling om een nateelt van onze Ligustca lijn te plaatsen op Hornhuizen ook al i.v.m. het aanparen van de Meda:
DM1410 = DM 1215 X l083 (WF)

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook is komend jaar weer aanlevering van bevruchting kastjes voor de Marne Hornhuizen mogelijk, zij kunnen vrijdag bezorgd worden in Noordlaren, wij gaan namelijk elke zaterdag naar het station. De kosten bedragen weer €5.00 per kastje, en  met goed weer staan ze 2 weken op het station.
Koninginnen kunnen ook weer besteld worden voor levering 2016 en de kosten zijn:
Ameland   bevrucht    €75.00
Hornhuizen bevrucht  €35.00

Bestellingen kunnen gedaan worden door te mailen naar : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Teeltstation” De Marne”              www. Teeltstationmarne.nl
Noordlaren  L.Hamming              Een-West   B.Talens 

 

Verslag Teeltstation “De Marne” 2015

Na weer een zeer zachte winter met geen vorstperiode , leek het er aanvankelijk op dat de volken goed uit de winter zouden komen. Begin April ontdekten wij dat er een aantal volken darrenbroedig waren, waardoor we toch nog een aantal volken zijn verloren.
Het plan voor 2015 was om een nateelt van onze oude Ligustica lijn als darrenlijn op Hornhuizen te gebruiken. Voor het telen maakten we gebruik van een zusterlijn van de darrenlijn en voor het leveren van Koninginnen zijn we de Atos lijn gaan gebruiken. Tweede week mei zijn we met het overlarven begonnen, en de week daarop zijn de darrenvolken naar het Lauwersmeer gebied gebracht. Vanwege het slechte weer, koud en nat, zijn de bevruchtings kastjes 3 weken op het bevruchting station gebleven. Bij controle van de Apidea’s die na 2 weken terug kwamen van Ameland bleek dat de moeren maar net aan de leg waren, we vonden alleen maar eitjes.
Tweede week juni zijn de eerste levering moeren verzonden. In 2015 zijn de meeste moeren in Nederland gebleven, maar er is geleverd naar zuid Frankrijk, België en naar klanten in Duitsland. Eind juni zijn er ook nog een aantal moeren naar Ierland gegaan.
Heel bijzonder was het dat wij een aantal klachten kregen dat de moeren te donker zijn, dit komt door de Atos-lijn die wij gebruikt hebben.
Wij hebben dan ook besloten om een nieuwe lijn op te zetten die gebaseerd is op de Meda lijn , en wij hopen daarmee de gele kleur weer wat terug te krijgen. Eind juni zijn wij bij een bevriende teler gaan overlarven van een inteelt Meda lijn , en deze moeren zijn aangepaard op Hornhuizen met onze Ligustica lijn. De Meda lijn staat ook aan de basis van onze oorspronkelijke Ligustica lijn. De L0720 was Ligustica x Meda, zeer zachtaardig en grote volken met zeer goede honing opbrengsten en daarbij ook nog zwermtraag.
Al met al was 2015 een goed teelt jaar, wij hebben weinig of geen problemen met de teelt gehad en wij konden aan de vraag naar koninginnen voldoen tot zelfs begin september.
Voor 2016 ligt het in de bedoeling om een nateelt van onze Ligustca lijn te plaatsen op Hornhuizen ook al i.v.m. het aanparen van de Meda :                                DM1410 = DM 1215 X l083 (WF)
Ook is komend jaar weer aanlevering van bevruchting kastjes voor Hornhuizen mogelijk, zij kunnen vrijdag bezorgd worden in Noordlaren, wij gaan namelijk elke zaterdag naar het station. De kosten bedragen weer €5.00 per kastje, en  met goed weer staan ze 2 weken op het station.

Het bestellen van nieuwe koninginnen

Koninginnen kunnen ook weer besteld worden voor levering 2016 en de kosten zijn ongewijzigd:
Ameland   bevrucht    €75.00
Hornhuizen bevrucht  €35.00
Bestellingen kunnen gedaan worden door te mailen naar : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Teeltstation” De Marne”
www.Teeltstationmarne.nl
Noordlaren  L.Hamming
Eelde       B.Talens   

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                Teeltverslag 2014 “Teeltstation de Marne”

Na en zeer zachte winter en een vroeg voorjaar bleken toch een aantal volken de winter niet te hebben overleefd. We hadden nog 4 koninginnen van de import van Kangeroo Island Australië  ingewinterd, maar 3 zijn er niet door de winter gekomen. Van die ene koningin konden we begin mei nog overlarven, daarna was ook deze moer verdwenen, zodat we nu verder moeten met de nateelten die we hebben.
Tweede week mei zijn de darrenvolken geplaatst op Hornhuizen, de darrenlijn was een Atos lijn n.l.  een nateelt van  DM11SPG = AM 1091 X AM06121.
Eind mei werden de eerste bevruchtingskastjes aangevoerd en iedere zaterdag werden er weer nieuwe geplaatst of weg gehaald, dit liep door tot de eerste week augustus.
Wat het teeltwerk betreft hebben we nageteeld van onze oude lijn n.l. DM1015  en van de DM11SPG en tevens van de nateelten van  Kangeroo Island Australië.
We hebben een groot aantal aangepaard op Ameland en voor aflevering van moeren ook op Hornhuizen .
Ook was er dit jaar weer veel vraag naar koninginnen, vooral in augustus en begin september, wij hebben aan alle bestellingen kunnen voldoen.
Voor de darrenlijn 2015 hebben we overgelarft van DM1315 ( DM1015 X L093 WF )
De volken zijn half september ingewinterd en zien er zeer goed uit, wat de Varoa bestrijding betreft werken wij met 5 blokbehandelingen met oxaalzuur, en hebben we half augustus een mierenzuur behandeling toegepast.
We beschikken nu over 3 teeltlijnen, nateelten van onze oude Ligustica lijn, de Atos lijn en natuurlijk van onze import van Kageroo Island.
We hebben dit jaar voor het eerst een paar koninginnen van de nateelt van Kangero eiland op speciaal verzoek afgeleverd en we hopen dat ze ons bericht doen hoe het gaat.
De eerste bestellingen voor het nieuwe seizoen zijn geplaatst vroeger en meer dan vorig jaar.
De bijenvolken hebben een mooie herfst gehad, en tot half oktober kwam er nog veel diversiteit aan stuifmeel binnen.
Eind september was er nog een controle van de volken, het beeld was sterke volken met nog veel broed. Rond de jaarwisseling voeren we nog een Varoa behandeling uit en dan hopen dat ze allemaal goed uit de winter komen.

Ook is de aanlevering voor komend jaar weer op vrijdag bij mij thuis, en de kosten bedragen
weer €5.00 per bevruchtingskastje.
Koninginnen kunnen ook weer besteld worden voor levering 2015 de kosten zijn:
Ameland bevrucht        €75.00
Hornhuizen bevrucht    €35.00
Bestelling kunnen worden gedaan door te mailen naar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

L. Hamming en B. Talens  

Teeltstation “De Marne “
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Verslag Teeltstation “De Marne” 2013

Na een warme december maand en een lange koude en droog voorjaar waren de volken niet in een optimale conditie. Ook hadden we een aantal volken verloren die los van het voer waren gekomen. Het viel op dat vooral de volken en nateelten van kangeroe eiland moeite hadden om zich dit voorjaar te ontwikkelen, dit kwam pas heel laat opgang.
De Ligustica lijn van ons en de Atos lijn deden het goed en deze gaan wij dan ook gebruiken voor ons teelt van moeren voor onze afnemers.

Op zaterdag 25 mei zijn de darrenvolken naar Hornhuizen gegaan, het betrof de zelfde lijn die vorig jaar op Ameland stond namelijk; L083(WF) = L0720XB89AM.
Een week later zijn de eerste bevruchtings kastjes aan geleverd, en door het koude weer zijn deze 3 weken op het station gebleven. Er kon wekelijks op vrijdag aangeleverd worden en hier is heel veel gebruik van gemaakt.
In het totaal zijn er iets meer als 200 bevruchting kastjes aangeleverd om geplaatst te worden op Hornhuizen, en de bevruchting resultaten zijn zeer goed. Daar naast hebben wij voor ons teelt werk ook veel geplaatst op Hornhuizen.

Voor het teeltstation hebben wij ook laten aanparen op Ameland het betreft een aantal die besteld zijn en voor ons eigen teeltwerk.
Er kwam gedurende het teelt seizoen veel vraag naar moeren, en dit liep door tot in de late herfst, wij hebben de aanvragen die in maart / april voor het teeltseizoen aan waren besteld, na behoren kunnen afleveren. Ook de imkers die in het seizoen nog moertjes wilden hebben we kunnen helpen.

In augustus waren er nog veel vraag naar moertjes, maar die hebben we helaas niet meer kunnen helpen, dus een reden te meer om op tijd te bestellen.

Wij zijn heel tevreden over het aantal afgeleverde moeren, er zijn zelfs naar Zuid Frankrijk moeren verstuurd en deze zijn zeer goed aangekomen na 4 dagen onder weg te zijn geweest.
Na een zeer koude en tegen vallende start, kunnen wij terug zien op een zeer goed jaar ondanks dat wij veel moeren hebben geteeld konden wij ook nog behoorlijk veel honing oogsten dank zij de Linde dracht.

Voor het komende jaar beschikken wij over een 2 tal zeer goede lijnen die stabiel vererven n.l. een Ligustica lijn en een Atoslijn die wij gaan inzetten voor het afleveren van moeren in 2014. Wat de lijn van Kangeroe eiland betreft moet wij eerst nog verder door telen om hiervan materiaal te kunnen afleveren en dit zal in 2014 nog niet het geval zijn.
In totaal hebben wij deze herfst ongeveer 60 volken ingewinterd en de volken zijn in zeer goede conditie , beter en sterker dan vorig jaar.
Voor 2014 ligt het in de bedoeling om nateelt van onze Atos lijn te plaatsen n.l.
DM11SPG = AM 1091X AM06121; B050(AB)XL0779(AM).
Ook is de aanlevering voor komend jaar weer op vrijdag bij mij thuis, en de kosten bedragen
weer €5.00 per bevruchtingskastje.
Koninginnen kunnen ook weer besteld worden voor levering 2014 de kosten zijn:
Ameland bevrucht        €75.00
Hornhuizen bevrucht    €35.00
Bestelling kunnen worden gedaan door te mailen naar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Teeltstation “De Marne ’’
www.teeltstationmarne.nl
Noordlaren     L.Hamming
Eelde              B.Talens